Vaša korpa
Vaša korpa je prazna.
Ukupno: 0

Suma:
Dostava:
Popust:
Ukupno:


Očisti korpu

Koncentracija i učenje

Koncentracija i učenje

Ma koliko svima nama dobra koncentracija bila neophodna, ipak je ona najpotrebnija studentima i đacima, tj. svima koji pokušavaju da nešto uče. Najčešće se dešava da u tim trenucima nastanu i problemi sa koncentracijom i pamćenjem.

Na ovo, pored fizičkog stanja organizma, može uticati i jednostavna činjenica da je gradivo dosadno i jednolično ili da se jednostavno bavite nekim predmetom koji vas malo ili uopšte ne zanima. Srećom, postoji par trikova kako da poboljšate koncentraciju i pamćenje, čak iako vam gradivo nije zanimljivo.

Na primer, iskustva kažu da kada napravite plan aktivnosti, to pomaže da izoštrite koncentraciju. Kada isplanirate kada ćete šta da radite i koliko dugo, vaš mozak ima predstavu da radi pod rasporedom i utoliko je efikasniji.

Čak vizuelni prikaz obaveza u vidu liste obaveza može podstaći koncentraciju, jer na neki način imate pritisak zbog količine obaveza kojih biste što pre da se rešite. Kako biste izbegli da vam ove liste budu dosadne i da imaju samo kontraefekat, možete kreirati svoj "bullet journal", popularni kreativni način da organizujete svoje obaveze.

Ono što je bitno da bi ova strategija funkcionisala jeste da obaveze budu kratki, mali zadaci između kojih su isplanirane kratke pauze. Kada razbijete obaveze na manje delove, stvarate iluziju da ćete brže završiti posao, jer su zadaci ionako mali i na njih nećete potrošiti mnogo vremena. Jedan po jedan, završićete kompletan posao. Naprosto, mozak lakše prihvati zadatak „pročitaj poglavlje‟ nego li „pročitaj knjigu‟. A poglavlje po poglavlje ‒ eto čitave knjige.

Odmor iliti pauze između ovih zadataka je veoma bitan, jer je koncentracija uvek bolja ako dozvolite sebi da se na trenutak udaljite od obaveza. Pritisak koji sebi stvarate tako što se naprežete da pošto-poto radite sve vreme nikako ne vodi boljem učinku.

Kad smo već kod lista, jedan efikasan trik kako da ne stvorite sebi preveliki pritisak je i da napravite podlistu prioriteta. Nećete stići baš svakog dana da odradite sve stvari sa liste, ali to je sasvim u redu. Bitno je da završite ono što je za taj dan zaista važno. Na ovaj način vi vežbate da usmerite svoju koncentraciju na važne zadatke, jer dozvoljavate sebi prostora da neke zadatke i preskočite. A začudili biste se koliko puta, u naletu energije, mozak uspe da obavi i ove sitnije zadatke.

Još jedan trik je i da sebi odredite posebno mesto za učenje. Krevet tu svakako ispada iz konkurencije. Najbolje bi bilo da učite za stolom dok sedite na stolici koja treba da je udobna, ali ipak ne previše udobna, ako se razumemo. Kada jedno određeno mesto vežete samo za učenje, vi automatski šaljete mozgu poruku da treba da se fokusira onda kada sednete za sto. Na taj način se podstiče koncentracija, ali i pamćenje.

Pogledajte naš proizvod Sklerin.



Ostavite komentar

Prihvatam
Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.