Vaša korpa
Vaša korpa je prazna.
Ukupno: 0

Suma:
Dostava:
Popust:
Ukupno:


Očisti korpu

Kamen u žuči - Prirodno lečenje i preventiva | saveti za zdravlje žučne kese

Kamen u žuči - Prirodno lečenje i preventiva | saveti za zdravlje žučne kese

Liječenje kamena u žuči prirodnim putem može biti korisno za osobe koje preferiraju blaže i prirodne metode.

Međutim, važno je napomenuti da se prije početka bilo kakvog liječenja ili promjene dijete uvijek trebate posavetovati s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom kako biste dobili preciznu dijagnozu i prilagođen plan liječenja.

Evo nekoliko prirodnih pristupa koji se mogu koristiti kao dopuna konvencionalnom liječenju:

 1. Promjena prehrambenih navika:

  • Smanjite unos zasićenih masnoća, pržene hrane i brze hrane, jer to može pogoršati stanje žučne kese.
  • Povećajte unos vlakana iz voća, povrća i cjelovitih žitarica, jer vlakna mogu pomoći u sprečavanju taloženja novih kamenaca.
 2. Hidratacija:

  • Redovito pijte dovoljno vode tijekom dana jer hidratacija može pomoći u razbijanju i izlučivanju manjih kamenaca.
 3. Biljni dodaci:

  • Neki biljni dodaci mogu se koristiti za podršku funkciji žučne kese i smanjenju rizika od nastanka novih kamenaca. Primjeri uključuju ekstrakt artičoke, maslačka, kurkume i ostalih biljaka koje podržavaju probavu i žučne puteve.
 4. Fitoterapija:

  • Neki ljekoviti čajevi poput kamilice i mente mogu pomoći u smirivanju upale i smanjenju nelagode u području žučne kese.
 5. Vježba i tjelesna aktivnost:

  • Održavanje aktivnog načina života može poboljšati probavu i potaknuti protok žuči, smanjujući time rizik od stvaranja novih kamenaca.
 6. Limun:

  • Limunov sok može potaknuti rad jetre i žuči, što može olakšati funkcioniranje žučne kese. Nekim osobama pomaže konzumiranje čaše tople vode s iscijeđenim limunom na prazan želudac.

Važno je naglasiti da prirodni pristup ne mora nužno rastvoriti veće kamenje, posebno ako je kamenje već formirano. U tim slučajevima, konvencionalni medicinski pristup, uključujući kirurško uklanjanje kamena ili druge medicinske postupke, može biti neophodan.

Ponovno napominjemo da je najbolje konzultirati se sa zdravstvenim stručnjakom prije nego što se odlučite za prirodni pristup liječenju kamena u žuči kako biste dobili odgovarajuće savete i pratili pravilan tijek liječenja.Ostavite komentar

Prihvatam
Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.