+381 62 85 65 707 | +381 63 85 65 706 | Besplatna dostava za kupovinu preko 4.000 RSD
0 0 RSD
Vaša korpa
Vaša korpa je prazna.
Ukupno: 0

Ukupno:
Dostava:
Popust:
Ukupno sa dostavom:


Očisti korpu

Kamen u bubregu - lečenje i prevencija

Kamen u bubregu - lečenje i prevencija

Kamen u bubregu je sve češći problem koji može zadati dosta nevolja. Bolovi koje uzrokuje mogu biti zaista nepodnošljivi, a komplikacije, ukoliko se ne leči, veoma neprijatne i opasne.

Uloga bubrega

Bubrezi su parni organi i predstavljaju centralne organe urinarnog (mokraćnog) sistema čoveka. Po jedan je smešten sa obe strane kičmenog stuba, u zadnjem delu abdomena. Njihova najvažnija uloga je da stvaraju urin – tečnost putem koje organizam izbacuje krajnje proizvode metabolizma i time se oslobađa nepotrebnih materija. Ukoliko se poveća koncentracija pojedinih supstanci u mokraći, poput kalcijuma, oksalata, cistina ili urične kiseline, najčešće dolazi do stvaranja kristala.

Taloženjem i povećavanjem tih kristala nastaje kamen u bubregu ili nekom drugom delu urinarnog sistema.

Uzroci pojave kamena u bubregu

Stvaranje kamena u bubregu može biti posledica nekoliko različitih faktora. Uticaja mogu imati i druge bolesti bubrega. Kao i dijabetes, Kronova bolest i giht. Genetska predispozicija, odnosno učestali slučajevi kamena u bubregu u porodici, takođe. Nezdrava ishrana, a naročito nedovoljan unos vode i tečnosti bitno utiču na stvaranje kamena. Obično se javlja u dobi izmedju 20 i 50 godina, nešto češće kod muškaraca.

Kamen u bubregu se može slučajno otkriti na rutinskom ultrazvučnom ili rendgenskom pregledu, kada se simptomi još nisu pojavili.

Simptomi

Bol je najčešći simptom kamena u bubregu. Može biti blag i skoro neprimetan, ali je uglavnom veoma oštar i neprijatan. Do njega dolazi kada se kamen zaglavi i blokira put urinu. Bol se obično javlja u talasima koji obično traju od 20 do 60 minuta.

Najčešće se javlja sa strane u stomaku, a može se protezati i do donjeg stomaka i prepona, ukoliko se kamen formira u drugom delu urinarnog trakta.

Krv u mokraći može ukazivati na kamen u bubregu. Tada urin može biti rozikast ili crven.

Bol pri mokrenju kao i učestala potreba za mokrenjem takođe mogu biti znaci problema sa kamenom. Mogu se javiti mučnina i povraćanje.

Ukoliko posumnjate i osetite bilo kakve simptome od navedenih, bitno je da se odmah javite lekaru. Na osnovu detaljnog pregleda, lekar će utvrditi terapiju.

Lečenje i prevencija

U većini slučajeva, kamenčići su mali i izbacuju se putem mokraće, uz dosta tečnosti i prepisanih lekova. Ali ukoliko se kamen zaglavi ili je prevelik, neophodno je bolničko lečenje kako bi se uklonio.

Kod polovine osoba koje su imale ovakvih problema, kamen se pojavljivao ponovo u narednih 10 godina od stvaranja prvog.

Postoje načini da sprečite ponovno stvaranje, ili da umanjite šanse za nastanak novog kamena. Pored preventivnih lekova koje prepisuje lekar, potrebno je korigovati ishranu.

Obično se savetuje izbegavanje namirnica koje sadrže oksalat. A to su kafa, celer, spanać, grašak, peršun, kikiriki, koštunjavo voće. Neophodno je unositi dosta tečnosti, odnosno vode, kako biste razredili mokraću. Postoje i prirodni preparati, spravljeni na biljnoj bazi, poput Herboksala čija redovna upotreba može sprečiti nastanak kamena ili istopiti postojeći. Više informacija možete pronaći ovde.

Pogledajte naš proizvod Herboksal.



Ostavite komentar

Prihvatam
Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.