Ukupno: 0
Šargarepa
Šargarepa (Daucus carota) je korenasto povrće za koje se često tvrdi da je savršena zdrava hrana. Ljudi su verovatno prvi put uzgajali šargarepu pre više hiljada godina, na području današnjeg Avganistana. Originalni mali, račvasti, ljubičasti ili žuti koren imao je gorak, drveni ukus i bio je prilično drugačiji od šargarepe koju danas poznajemo.
Poljoprivrednici su uzgajali ljubičastu, crvenu, žutu i belu šargarepu mnogo pre pojave slatke, hrskave i aromatične narandžaste sorte koja je sada popularna. Holandski uzgajivači su razvili ovu vrstu u 16. veku. Hrskava je, ukusna i veoma hranljiva.
Šargarepa je posebno dobar izvor beta karotena, vlakana, vitamina K1, kalijuma i antioksidanata. Šargarepa je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima. Takođe su dobar izvor antioksidanata. Antioksidansi su hranljive materije prisutne u biljnoj hrani.
One takođe imaju niz zdravstvenih prednosti. Šargarepe su hrana pogodna za gubitak težine i povezane su sa nižim nivoom holesterola i poboljšanim zdravljem očiju. Pomažu telu da ukloni slobodne radikale, nestabilne molekule koji mogu izazvati oštećenje ćelija, ako ih se previše akumulira u telu. Slobodni radikali su rezultat prirodnih procesa i pritisaka okoline.
Telo može prirodno eliminisati mnoge slobodne radikale, ali antioksidansi u ishrani mogu pomoći, posebno kada je opterećenje oksidantima veliko. Štaviše, njihovi karotenski antioksidanti su povezani sa smanjenim rizikom od raka. Šargarepa se nalazi u mnogim bojama, uključujući žutu, belu, narandžastu, crvenu i ljubičastu. Narandžasta šargarepa dobija svoju svetlu boju od beta karotena, antioksidansa koji vaše telo pretvara u vitamin A.
Prirodne blagodeti
Rešite problem na prirodan način.
Usavršena receptura
Proverena, odobrena, usavršena receptura.
Bez kontraefekata
Bez nuspojava
i neželjenih efekata.