Ukupno: 0
Rastavić
Rastavić uspeva u severnoj Evropi i Americi, kao i na drugim vlažnim mestima sa umerenom klimom. Ima dugu, zelenu i gusto razgranatu stabljiku koja raste od proleća do jeseni. Biljka sadrži mnoga korisna jedinjenja koja joj daju višestruke zdravstvene efekte. Od njih se ističu antioksidansi i silicijum dioksid.
Antioksidansi su molekuli koji se bore protiv slobodnih radikala u vašem telu kako bi sprečili oštećenje ćelija. U međuvremenu, silicijum je jedinjenje koje se sastoji od silicijuma i kiseonika. Veruje se da je odgovoran za potencijalne prednosti rastavića za kožu, nokte, kosu i kosti. Rastavić se uglavnom konzumira u obliku čaja, koji se pravi namakanjem osušene biljke u vrućoj vodi, mada je dostupan i u obliku kapsula i tinkture.
Rastavić se koristi hiljadama godina kao biljni lek, a trenutni naučni dokazi podržavaju većinu njegovih potencijalnih prednosti. Koristi se za podršku zdravlju kostiju, deluje kao prirodni diuretik, promoviše zarastanje rana i zdravlje noktiju i promoviše rast kose. Rastavić je poznat po tome što pruža mnoge druge potencijalne prednosti, uključujući antiinflamatornu aktivnost, antimikrobnu aktivnost, antioksidativnu aktivnost i antidijabetički efekat.
Prirodne blagodeti
Rešite problem na prirodan način.
Usavršena receptura
Proverena, odobrena, usavršena receptura.
Bez kontraefekata
Bez nuspojava
i neželjenih efekata.
Naučimo nešto o biljkama koje koristimo
Beli slez
Beli slez se u medicini smatra jednim od najboljih sredstava za oblaganje sluzokože zahvaljujući visokom sadržaju sluzi. Na prvom mestu leči disajne organe – upalu grla, bronhitis, a potom olakšava kašalj i zapaljenje pluća.
Celer
Među začinskim biljkama celer (Apium graveolens) zauzima posebno mesto. Kroz istoriju i mitologiju celeru su pridavana različita značenja, a verovanje da celer pospešuje polnu moć ostalo je do danas.
Rusa
Rusa (Chelidonium majus) je biljka koja se obično uzgaja u Aziji, Centralnoj i Južnoj Evropi i Severnoj Americi. Ekstrakt dobijen iz biljke ima dugu istoriju upotrebe u tradicionalnoj kineskoj medicini.
List maline
List maline je deo biljke maline koja se koristi kao tradicionalni lek za trudnice i žene posle porođaja. List maline se vekovima gaji zbog svojih kulinarskih i lekovitih prednosti. Biljke maline su izdržljive višegodišnje biljke u porodici ruža.
Borovnica
Borovnica (vaccinium mirtillus) bila je jedna od prvih namirnica koja je nazvana „superhranom“. Postoji mnogo sorti koje rastu u različitim regionima sveta; bobice rastu u grozdovima na žbunovima i mogu biti različite veličine.
List jagode
Istraživači su primetili prednosti listova jagode i njihovu hranljivu, kao i lekovitu vrednost. Utvrđeno je da su listovi bogati bioaktivnim prirodnim izvorima i sadrže antioksidanse, kao i antiinflamatorne agense.
Ljuta paprika
Ljuta paprika je iz porodice Capsicum. Ljudi je često koriste da poboljšaju ukus slanih jela, a hranljive materije u paprici mogu pružiti zdravstvene prednosti. Ljute paprike su blisko povezane sa halapenjo paprikom.
Rogač
Rogač je mala vrsta drveta otporna na sušu koje cveta u sušnoj klimi Afrike, Azije i južne Evrope. Termin "rogač" odnosi se na plodove drveta, koje su ravne mahune nalik pasulju koje sadrže brojne sitne semenke.
Ren
Ren je od davnina poznat po svojim lekovitim svojstvima, mada za razliku od Rusa kod kojih ima široku primenu kod nas je neopravdano zanemaren. Koren rena ima oko 5 puta više vitamina C nego što imaju limun i pomorandža.
Sladić
Sladić je biljka koju su ljudi koristili hiljadama godina za lečenje raznih bolesti. Zbog svog slatkog ukusa, sladić je popularan i kao zaslađivač u slatkišima, a proizvođači ga ponekad koriste da prikriju ukus lekova.
Kamilica
Kamilica je jedna od najstarijih lekovitih biljaka poznatih čovečanstvu. Osušeni cvetovi kamilice sadrže mnogo terpenoida i flavonoida koji doprinose njenim lekovitim svojstvima. Preparati kamilice se obično koriste za mnoge ljudske bolesti.
Kantarion
Kantarion (Hipericum perforatum) je cvetna biljka iz porodice Hipericaceae koja je dobila ime po jarko žutim cvetovima. Ljudi su vekovima koristili kantarion. Danas se popularna biljka često koristi za ublažavanje simptoma depresije.
Bokvica
Bokvica, takođe poznata kao širokolisni trputac (Plantago major), poreklom je iz Evrope i određenih delova Azije. Ova višegodišnja biljka daje zelenkaste cvetove i ima velike listove ovalnog oblika koji se mogu jesti sirovi ili kuvani.
Šargarepa
Šargarepa (Daucus carota) je korenasto povrće za koje se često tvrdi da je savršena zdrava hrana. Ljudi su verovatno prvi put uzgajali šargarepu pre više hiljada godina, na području današnjeg Avganistana.
Kurkuma
Začin poznat kao kurkuma jedan je od najefikasnijih dodataka ishrani koji postoje. Mnoge visokokvalitetne studije pokazuju da kurkuma pruža velike pogodnosti za vaše telo i mozak. Mnoge od ovih prednosti potiču od njegovog glavnog aktivnog sastojka.
Hajdučka trava
Naziv hajdučka trava odnosi se na bilo koju od otprilike 80 vrsta porodice tratinčica (Asteraceae) poreklom iz severnog umerenog pojasa. A. millefolium je izdržljiv višegodišnji korov sa fino podeljenim listovima i beličastim, ružičastim ili crvenkastim.
Karanfilić
Nekada su začini vredeli zlata, a karanfilić nije bio izuzetak. Karanfilić je sušeno cveće drveta karanfilića. Poreklom sa Ostrva začina u blizini Kine, karanfilić se proširio širom Evrope i Azije tokom kasnog srednjeg veka.
Cimet
Cimet je poznat začin. Ali ekstrakti iz kore, kao i listovi, cveće i plodovi drveta cimeta takođe se koriste u tradicionalnoj medicini širom sveta hiljadama godina. Koristi se u kuvanju i dodaje se mnogim namirnicama.
Slez
Cvet ljubičastog sleza, naučno poznat kao malva silvestris, je cvetna biljka koja raste u izobilju širom sveta, uključujući Severnu Ameriku, Afriku i Evropu, iako je poreklom iz Evrope i Severne Afrike.
Lovorika
Lovor ili plemeniti lovor (Laurus nobilis) je grm vrlo čest u mediteranskim oblastima koji lako može narasti do 10 metara. Simbol pobede i mira, lovor predstavlja snagu i uspeh; poznat je i po svojim zdravstvenim prednostima za telo.
Crni luk
Iako je svo povrće važno za zdravlje, određene vrste nude jedinstvene prednosti. Luk je član roda cvetnih biljaka Allium koji takođe uključuje beli luk, ljutiku, praziluk i vlašac.
Piskavica
Piskavica (Trigonella foenum-graecum) je biljka slična detelini. Seme ima ukus sličan javorovom sirupu i koristi se u hrani i medicini. Piskavica je poreklom iz Mediterana, Evrope i Azije.
Brusnica
Brusnice su popularna superhrana. Ljudi ih mogu konzumirati u obliku sosa ili soka. Takođe ih mogu dodati u nadev, obroke ili desert. Brusnice su poreklom iz Severne Amerike. Sada rastu na oko 58.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.
Ginko
Ginkgo biloba ima mnoge zdravstvene prednosti. Često se koristi za lečenje stanja mentalnog zdravlja, Alchajmerove bolesti i umora. U tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se oko 1.000 godina.
Nana
Nana ili menta pripada porodici Lamiaceae, koja sadrži oko 15 do 20 biljnih vrsta, uključujući pepermintu i metvicu. To je popularna biljka koju ljudi mogu koristiti svežu ili sušenu u mnogim jelima i tinkturama.
Rastavić
Rastavić uspeva u severnoj Evropi i Americi, kao i na drugim vlažnim mestima sa umerenom klimom. Ima dugu, zelenu i gusto razgranatu stabljiku koja raste od proleća do jeseni.
Đumbir
Ljudi su koristili đumbir u kuvanju i medicini od davnina. To je popularan kućni lek za mučninu, bolove u stomaku i druge zdravstvene probleme. Ljudi obično koriste svež ili sušen đumbir u kuvanju, a neki uzimaju suplemente đumbira.
Kopriva
Kopriva (Urtica dioica) je od davnina bila osnova u biljnoj medicini. Drevni Egipćani su koristili koprivu za lečenje artritisa i bolova u donjem delu leđa, dok su je rimske trupe trljale na sebe kako bi se zagrejale.
Mirođija
Naziv mirođija potiče od staronordijske reči „dilla“, što znači umiriti. Mirođija se od davnina koristi za lečenje grčeva kod novorođenčadi i digestivnih bolesti, kao i za pomoć pri dojenju.
Maslačak
Većina ljudi misli o maslačku (Tarakacum officinale) kao o dosadnom korovu koji treba odmah ukloniti sa svog travnjaka ili bašte. Ali ova biljka se dugo koristi u biljnoj medicini da potpomogne varenju i stimuliše apetit.
Peršun
Peršun je široko kultivisana cvetna biljka koja pripada porodici Apiaceae. Preovlađuje u američkoj, evropskoj i bliskoistočnoj kuhinji. Postoje dve vrste svežeg peršuna koji se često nalaze na pijacama i drugim prodavnicama hrane.
Breza
Breza je drvo koje potiče iz Evrope i delova Azije. Za pravljenje lekova koriste se listovi, kora i pupoljci drveta. Breza se koristi za bolove u zglobovima, kamenje u bubregu, kamenje u bešici, infekcije urinarnog trakta (UTI) i druga stanja.
Beli luk
Danas se beli luk široko koristi za nekoliko stanja povezanih sa krvnim sistemom i srcem, uključujući aterosklerozu (otvrdnjavanje arterija), visok holesterol, srčani udar, koronarnu bolest i hipertenziju.
Crvena Detelina
Crvena detelina se koristi kod valunga (naleta vrućine) u menopauzi i PMS-a. Odlična je za poboljšanje zdravlja dojki. Njeno dejstvo se pokazalo veoma uspešno kod čišćenja i rada jetre, kao i za snižavanje holesterola.
Ruzmarin
Ruzmarin je dobar izvor kalcijuma, gvožđa, vitamina B6, magnezijuma, bakra i kalijuma. Dobar je izvor vlakana, vitamina A i C. Ruzmarin sadrži sastojak koji deluje protiv posledica slobodnih radikala u mozgu.
Podbel
Podbel raste na livadama kao samonikla divlja biljka. Koristi se u lečenju organa za disanje već vekovima. Podbel ulazi u sastav plućnog čaja kao sredstvo protiv kašlja.
Majčina dušica
Pored toga što je dobra za kašalj, ono što nas često i muči, majčina dušica je dobra i za jačanje imuniteta. Svi vitamini kojima je bogata majčina dušica doprinose povećanju broja belih krvnih zrnaca.
Pirevina
Pirevina se upotrebljava za lečenje jetre i kod teškoća sa žuči, kao i kod žutice. Takođe se primenjuje kod bolova u bubrezima, kod svih vrsta kamenaca, kod infekcija mokraćnih kanala, kod bolesti pluća i plućne tuberkuloze.
Seme bundeve
Bundeve su same po sebi jako zdrave, ali i njihove semenke sadrže jako mnogo kvalitenih sastojaka koje su našem telu potrebne, poput magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, cinka i vitamina K.
Glog
Drvo gloga je tvrdo i žilavo. Kora je glatka, sivopepeljaste boje, sa grančicama na kojima je raspoređeno trnje. Glog važi za jednu od najvrednijih i najdelotvornijih biljaka za srce, jer jača i reguliše rad srca.