Ukupno: 0
Ren
Ren je od davnina poznat po svojim lekovitim svojstvima, mada za razliku od Rusa kod kojih ima široku primenu kod nas je neopravdano zanemaren. Koren rena ima oko 5 puta više vitamina C nego što imaju limun i pomorandža. Sadrži i ugljene hidrate, masti, belančevine, eterična ulja i mineralne soli. Ren se smatra prirodnim antibiotikom. Sastojak koji je zadužen za ljutinu koju ima koren rena je prvenstveno singirin, a tu su još i glukoza i kalijum.
Sem korena rena upotrebljava se i mladi list rena, odnosno sveža biljka sa cvetovima i to za pripremu salate. Listovi rena obiluju askorbinskom kiselinom (C vitamin) i beta karotenom, mada su bogati i kalijumom, kalcijumom i magnezijumom. U narodu koren rena se koristi kao lek protiv bolesti pluća, reume, za izbacivanje peska i kamena iz bubrega. Koristi se u lečenju gihta, protiv kijavice, kao i za izbacivanje sekreta iz disajnih puteva.
Popularan začin, ren je ljut, iako nema dugotrajan ukus. Nastao je u jugoistočnoj Evropi, a vremenom se proširio po celom svetu. Istraživanje je otkrilo dosta zanimljivih činjenica o ovom korenu. Neke od važnih prednosti rena potiču od njegove komponente alil izotiocijanata, za koju je poznato da sprečava različite oblike raka.
Ostala jedinjenja u renu, a to su glukozinolat i sinigrin, takođe poseduju hemopreventivne efekte. Koren sadrži nekoliko drugih antioksidanata koji leče respiratorne poremećaje, kao što su sluz i sinusitis. Oni takođe pomažu u borbi protiv bakterijskih infekcija, uključujući infekciju urinarnog trakta. Postoji nekoliko drugih načina na koje ren može učiniti čuda za vaše zdravlje.
Prirodne blagodeti
Rešite problem na prirodan način.
Usavršena receptura
Proverena, odobrena, usavršena receptura.
Bez kontraefekata
Bez nuspojava
i neželjenih efekata.